Wij zijn ook Vakantie opvang voor Chihuahuatjes.
Met veel binnen en buitenruimte.
25 jaar ervaring.
Veel liefde en aandacht.
Veilige omgeving.
Voor info bel of mail even.

info@scrapsyl.nl
0226 452127
Noord Holland


Jammer genoeg is de Chihuahua een modehondje op het ogenblik.
Daardoor is kennelijk het idee ontstaan, dat deze hondjes behoren te worden gedragen op de arm,
te worden aangekleed of in een design tasje te worden meegenomen.
Iedereen is natuurlijk vrij om zijn hondje op deze manier te verwennen.
Maar...
Lieve mensen, vergeet alstublieft niet dat de Chihuahua een HOND is.
Die kan lopen en rennen en net als andere honden (en mensen) beweging nodig heeft om gezond te blijven!

Honden dragen geen kleertjes, hoedjes, brilletjes of schoentjes.
Dus waarom zou je een Chihuahua hiermee lastig willen vallen? Een Chihuahua is gewoon een hond.
Geen speelgoedpop, statussymbool of modeaccessoire.De Chihuahua

AARD : het is een vlot klein hondje dat snel reageert en dat zich met iedere hond kan meten. Hij is zeer sportief en heeft veel energie, en dat alles verpakt in een klein, aantrekkelijk hondje. Hij is schrander, nieuwsgierig, aanhankelijk, moedig, trouw en een goede waakhond ondanks zijn klein formaat. Wel heeft hij het niet echt begrepen op kou en haat hij alleen zijn.
Daardoor zullen ze het ook waarderen als ze een Chihuahua maatje in huis hebben,
ze spelen graag met elkaar! het is echter geen hondje voor als je veel werkt,
dan zou het diertje doodongelukkig zijn!
OMGANG MET ANDERE HONDEN EN KINDEREN : de Chihuahua voelt zich altijd heel groot,
maar blijft door zijn formaat evengoed wel wat kwetsbaar.
Als pup wil je het hondje uiteraard laten wennen aan andere honden en laten lopen, toch is onze
ervaring, en dat van vele andere Chihuahua eigenaren dat het niet verstandig is.
De meeste honden zijn uiteraard niet kwaadwillend maar vinden zo'n piepklein druktemakertje toch maar vreemd, en willen het nog wel eens als speeltje zien. Een greep, schudden en/of wegwerpen, en het hondje is dood of zwaar gewond. Denk niet, ik let wel op en grijp op tijd in, daar gaat het veel te snel voor, die tijd is er vaak niet. Ondanks dat iemand zegt, mijn hond is hardstikke lief en doet niks, pas op! Velen en wijzelf zeggen altijd, liever een iets minder gesosialiseerde hond dan een dode hond....laat het kleintje alleen lopen op plekken waar het -hondvrij- is, ofwel met andere kleine soortgenootjes, en laat het samen met honden die niet groter zijn dan de middelmaat, en/of honden waarvan je -absoluut- zeker weet dat het veilig is...dit voorkomt veel ( dieren ) leed...
Houd er rekening mee dat het hondje door zijn formaat een andere - gebruiksaanwijzing- heeft.
Zo is het fontanelletje van een pup meestal nog open, en zelfs als het volwassen is blijft het koppie vaak nog kwetsbaar voor stoten en vallen.
Leg je pup nooit in je ( hoge ) bed. het kan er uit vallen of je kan er op gaan liggen tijdens de slaap.
Zorg dat je tuin/balkon rondom met fijn gaas is afgesloten,
met fijn gaas bedoelen wij mazen van maximaal 4 x 4 cm.
De Chihuahua is uitermate slim en behendig, en onze ervaring is dat ze door elk groter gat kunnen ontsnappen, het zijn net katjes. Houd een pup helemaal goed in de gaten want die zijn op onderzoek en passen door nog kleinere gaten, ook tussen schuttingen door.
Een hondje van dit kleine klein formaat is bovendien vrijwel onzichtbaar voor verkeer, met alle desastreuse gevolgen vandien. Belangrijk is wel het aangelijnd leren wennen aan verkeer en drukte, anders kunnen ze schichtig worden, en schrikken van elk geluid waardoor ze onverwachte bewegingen kunnen maken met ernstige gevolgen.

Ons advies met kinderen is...niet onder de 7 a 8 jaar.
Kinderen zijn te druk voor de chihuahua die er niet mee is opgegroeid, maar vooral is de Chihuahua ook te kwetsbaar voor kleine kinderen. Onbedoeld laten ze het hondje vallen, knijpen ze het te hard vast, of valt er ( zwaar ) speelgoed op het hondje, of de kinderen springen per ongeluk bovenop het hondje, of het valt van de bank.
KLEDING : veel mensen vinden het leuk om de Chihuahua aan te kleden, mede door de hype die rond deze hondjes is ontstaan. Helaas voor de Chihuahua, want je maakt ze er, net als alle honden echt niet blij mee, integendeel, ze word behoorlijk beperkt in hun bewegingsruimte wat veel kleertjes betreft. Een Chihuahua is een echte hond en geen pop, en zeker geen mode accesoire!!
Beperkt dit dan ook tot een minimum, en denk er aan, dat zeker in de zomer kleding veel te warm kan worden. Een hond heeft al een jas aan, zijn eigen vacht. Het zou er op neerkomen dat wij als mensen 2 keer een stel kleding over elkaar aan hebben, vergelijk dat eens met het kleine hondje,
en dan als het niet of weinig koud is....
Echter, in de winter kan het behoorlijk koud worden, en als het vriest en er sneeuw ligt is het wel aan te bevelen om het kleintje wat warms aan te doen, puur uit bescherming van het kleine en dan toch wel kwetsbare lijfje. Een Chihuahua heeft het sneller koud dan een andere soort hond.
Sommige Chihuahua's hebben een hekel aan regen, anderen weer niet, ook daarmee
is per hondje dus kijken of een dekje oid gewenst is.
Er bestaan voor honden om ze uit te te laten -harnasjes.
Dit klinkt ernstiger dan het is. In plaats van een riempje om het tere nekje, dragen ze een soort van dekje om het lijfje waardoor de druk op de nek wegvalt.
Ze zijn ideaal voor de Chihuahua en hebben er geen last van, in tegendeel, het geeft ze meer bewegingsvrijheid dan een riem om de nek. De riem gesp je simpel vast aan de ring op de rug, en het harnasjes sluit met klittenband onder de buik en in de hals.
OPVOEDING : omdat dit kleine hondje vrij weinig schade kan aanrichten, wordt hij over het algemeen niet of bijna niet opgevoed. Dit is jammer, want de Chihuahua is een leergierige leerling !
Zorg dus dat je de Chihuahua -altijd- een normale hondenopvoeding geeft.
Dit voorkomt asociaal gedrag, extreem blaffen en niet willen luisteren naar commando's,
welke zijn leven kunnen redden in noodgevallen.
Ook spelletjes vind hij erg leuk om te doen!

ACTIVITEIT : de Chihuahua heeft op zich niet heel veel behoefte aan beweging. Hij vindt het echter heerlijk om de baas te vergezellen op tochten. Het ras is ideaal voor mensen die niet (meer) zoveel kunnen wandelen. toch vind de Chihuahua een dagelijkse wandeling heerlijk! Hou er rekening mee dat de Chihuahua niet graag alleen is en het fijn vindt om overal mee naar toe te gaan !


LAND VAN HERKOMST : Mexico
VARIANTEN : Langhaar en Korthaar

GESCHIEDENIS
Weet u wat de kleinste hond is? Veel mensen kennen de Chihuahua van naam, maar weten niets van de fascinerende geschiedenis van dit ras. Aangenomen wordt dat de kleine roestkleurige 'Techichi' een van de voorouders is. Verder zou hij kunnen afstammen van de een of andere Aziatische haarloze hond. De Azteken dachten dat Chihuahua's de menselijke ziel konden begeleiden en boze geesten konden afweren. De Chihuahua werd naar een staat in Mexico genoemd. Volgens sommigen hebben de Chinezen, met hun fetisjisme voor kleine vechtersbaasjes, iets met het ontstaan van het ras te maken. De Chinese bijdrage aan het ras kwam waarschijnlijk pas in een later stadium tot stand, wanneer er met de Chinese Crested werd gekruist. Het ras, zoals we het nu kennen, is het resultaat van het fokken met geselecteerde Amerikaanse exemplaren. De moderne Chihuahua bestaat in een kortharige en een langharige variëteit. Ze zijn heel klein, maar hebben een reuzenmoed. Het zijn beslist geen doetjes en weten zich te verdedigen.

IDEALE RASKENMERKEN
De schofthoogte verschilt afhankelijk van het gewicht van de hond. Maat: reuen en teven tot 2,7 kg, liefst 1 tot 1,8 kg. Uiterlijk: compact, evenwichtig lichaam; vlot, stuwend gangwerk. Vacht : de kortharige variëteit heeft zacht, glanzend, glad aanliggend haar; de langharige variëteit heeft lang, dicht, zacht, glad hangend, licht gegolfd haar. Kleur : alle kleuren of kleurencombinaties; effen, met tekeningen of vlekken. Hoofd: ronde schedel met korte, puntige snuit; grote, wijd uit elkaar geplaatste, donkere ogen; grote, wijd uitstaande oren (knopoor). Staart: middellange sikkelstaart; over rug gedragen.
VACHT van de LANGHARIGE CHIHUAHUA : kort zijdehaar met bevedering; m.a.w. de dekharen op de rug zijn zijdeachtig. Er komen praktisch geen wolharen voor. In de ruiperiode komen ze los te zitten : blokverharing. Naar de borst en de achterzijde van de poten toe, overgroeien de wolharen de dekharen en vormen de bevedering : mozaïekverharing. DAGELIJKSE BEHANDELING : met een zachte borstel de losse haren van de rug uithalen. De bevedering met een grove kam uitkammen. GROTE BEHANDELING : minstens vier maal per jaar hebben deze honden een verzorging nodig in het trimsalon, waar de vacht getrimd en geëffileerd wordt volgens het ras. VOOR- EN NADELEN VAN DE VACHT : de bevedering vraagt een regelmatige uitkambeurt. Tamelijk veel losse haren in huis.
VACHT VAN DE KORTHARIGE CHIHUAHUA : gladhaar ( of korthaar ) fijne structuur, m.a.w. korte dekharen met praktisch geen ondervacht. Is de vacht rijp, dan wordt die wat droger en meestal lichter van kleur. De vacht lijkt in de verharingsperiode niet meer zo goed aan te sluiten, alsof het haar bovenop komt te liggen. VERHARING : blokverharing. DAGELIJKSE BEHANDELING : met varkensharen borstel, rubberen handschoen en fijne kam. GROTE BEHANDELING : in de rui, meerdere keren bewerken met rubberen handschoen, waardoor alle losse haren verwijderd worden. Niet wassen, of toch zo weinig mogelijk. Wel met een vochtige zeem over de vacht gaan. Kijken of er vuil in de ogen zit en reinigen, oren reinigen en indien nodig nagels knippen. VOOR- EN NADELEN VAN DE VACHT : zeer eenvoudig onderhoud. Geen klittenvorming. Wel zijn de losse haren moeilijk van kledij en tapijten te verwijderen.

___________________________________________________
Teacupchihuahua

De naam Tea-Cup is verzonnen door Broodfokkers die helaas een centje wilde verdienen aan de chihuahua-hype.
Mensen wilden een klein-mini-beestje die je mee kunt slepen.
Dus er werd gefokt op de verdwerging van dit al zo kleine ras. Tea-cup is het 'naampje' wat hieraan hangt,
maar helaas is het niets minder dan het fokken met te kleine hondjes,
met als uitkomst vaak ongezonde hondjes met waterhoofdjes, te open fontanel enz.

Soms worden deze te kleine hondjes die vaak zwak zijn ook nog eens slecht gevoed om ze klein te houden. Geen lekkere bolle puppy-buikjes,
maar magere kleine zwakke hondjes.
Ze krijgen vlak voor de verkoop suikerwater voor een opleving, en thuis begint dan de ellende.

Wees gewaarschuwd. Teacup Chihuahua is niet een officieel erkend ras, maar een broodfok benaming.
Koop altijd een Chihuahua met stamboom bij een erkende/geregistreerde Chihuahua fokker.

Fokkers mogen hun hondjes dan wel deze naam toebedelen, maar er bestaat niet zoiets als een "Teacup Chihuahua".
Soms wordt beweerd dat deze extra superkleine hondjes niet verder zullen groeien en altijd klein zullen blijven.
Als dit inderdaad het geval is, dan is dat een slechte zaak. Deze hondjes zullen niet normaal ontwikkelen en zullen zelfs allerlei afwijkingen hebben/krijgen.