Klik hier voor de site!****************

Chocolade vergiftiging bij honden.

Maar weinig mensen weten dat chocolade een stof bevat die zeer giftig is voor honden. Deze stof heet theobromine en zit in cacaobonen.

Theobromine zit in het niet-vette gedeelte van de cacaoboon, wat ook chocola zijn typische smaak geeft. Melkchocolade wordt zo genoemd omdat er een hoog percentage melkvet in zit.
Het bevat variërende hoeveelheden van het niet-vette gedeelte van de cacaoboon; net genoeg om de chocola smaak te geven, maar niet genoeg voor de kenmerkende bitterheid van pure chocolade.
Hoe meer vet er in chocolade zit, hoe minder smaakgevende stoffen er in zit; in witte chocolade zit dus geen theobromine.
Bakkers-chocolade is echter nog bitterder en bevat dus ook meer giftig theobromine.

Theobromine heeft naast een stimulerend effect ook een irriterende werking in het lichaam. Deze effecten zijn bij honden veel sterker dan bij mensen.
Wanneer er theobromine in de maag van de hond zit zullen de maagsecreties toenemen wat zweervorming tot gevolg kan hebben.
Maagzweren leiden tot acute braakneigingen en diarree. Theobromine wordt snel in het bloed opgenomen waarna het de hartspier aantast wat weer een versnelde en onregelmatige hartslag tot gevolg heeft. De ademhaling zal ook versnellen. Spieren trekken samen in epilepsieachtige stuipen. Ook leidt theobromine in het bloed tot veelvuldig plassen waardoor de hond veel moet drinken,
waar hij dan weer van zal gaan braken. Uiteindelijk kan de hond door een hart- of ademhalingsstilstand sterven.

Er is geen tegengif voor een theobrominevergiftiging!

Mensen denken dat rozijnen een lekkere versnapering is voor honden.
Fout!
Rozijnen zijn giftig voor uw hond. Tussen de 15-30g rozijnen per kilo lichaamsgewicht kan al fataal zijn voor de hond. Een voorbeeld: Een Vizla (Hongaarse staander) met een gewicht van 25 kg had na het eten van 450 gram rozijnen twee dagen maagdarmklachten met braken waarbij de nieren stopten met werken. Ondanks behandeling kon de hond niet meer gered worden.

Mensen hebben geen enkel probleem met de verwerking van theobromine, maar bij honden duurt het 6 dagen voordat hun lichaam de stof heeft afgebroken. De kans op ophoping is dan ook groot.
Als je op maandag een stukje chocolade aan je hond geeft, en op dinsdag pakt hij, zonder dat u het weet, de reep van de kinderen, dan kan er op woensdag een probleem ontstaan als de hond nog ergens een stukje chocola vindt of toegestopt krijgt. De effecten hangen natuurlijk ook af van het gewicht van de hond, maar stel u eens een puppy voor die alles probeert te krijgen wat de kinderen eten!

Kenmerken van een overdosis
- verhoogde nervositeit en opwinding

- trillen

- hijgen dat niet gepaard gaat met een hoge hartslag

- plotselinge aanvallen

- zeer snelle hartslag

- coma

Voor oudere honden kan een zeer snelle hartslag een hartstilstand teweeg brengen!

Informatie over theobrominevergiftiging is van groot belang: te weinig hondeneigenaars zijn er mee bekend.
Een hond in een gezin met kinderen zal waarschijnlijk meer risico lopen op zo’n vergiftiging, vooral rond Kerstmis of Pasen!

Waarschijnlijk schrikt u van het feit dat een op het oog zo onschuldig stukje chocolade zo giftig is voor uw hond. Geef uw hond in het vervolg maar liever een echt hondenkoekje.

Hoeveelheden theobromine in chocolade
De concentraties van theobromine varieert met het soort chocolade

- Melkchocolade bevat 154mg/100g

- Pure chocolade bevat 1365mg/100g

De theobromine in snoepjes bestaande uit vulling bedekt met chocolade – zoals gevulde snoepjes en gedroogd fruit bedekt met chocolade,
etc- zal meer verzwakt zijn dan in pure chocolade repen en pure chocoladesnoepjes.

Giftige hoeveelheden
Gewicht hond Hoeveelheid Hoeveelheid Hoeveelheid

Melkchocolade pure chocolade Theobromine

2,2 kg 113,4 g 14,1 g 200 mg

4,5 kg 226,8 g 28,3 g 400 mg

9,0 kg 453,6 g 70,8 g 900 mg

13,6 kg 907,2 g 92,1 g 1300 mg

18,0 kg 1134 g 127,5 g 1800 mg

22,6 kg 1360 g 156,0 g 2250 mg

27,2 kg 1814 g 198,4 g 2700 mg

31,7 kg 2268 g 240,9 g 3400 mg

Met dank aan DOGSTUFF